De Week van de Poëzie is een jaarlijks terugkerend evenement dat plaatsvindt in Vlaanderen en Nederland. Tijdens deze week wordt er extra aandacht besteed aan de kunst van het dichten, waarbij verschillende activiteiten worden georganiseerd zoals lezingen, workshops en poëzie prijsuitreikingen.
Het is een uniek evenement dat ieder jaar weer een groot publiek trekt. Het is een geweldige kans om kennis te maken met de rijke poëzie die Nederlandse taal te bieden heeft en om te ontdekken dat poëzie niet saai hoeft te zijn.
Naar aanleiding van de Week van de Poëzie hebben we alvast enkele top bundels voor jullie verzameld met de beste werken van de Lage Landen als cadeautips voor jezelf of iemand dierbaar.
1. Oerhert – Astrid Haerens
Een hypnotiserende bundel, een ‘onveilige zoektocht in taal’ over vrouwelijke belichaamde herinnering en rouw, regels en grenzen en de gewelddadige overschrijding van die grenzen.
2. Komijnsplitser – Marieke Lucas Rijneveld
Komijnsplitsers
Meervoudig bekroond schrijver en dichter Rijneveld onderzoekt wat het betekent om te wonen. In taal die naar adem hapt en het zweet van het voorhoofd veegt, staat zijn derde dichtbundel als een huis.
In acht afdelingen onderzoekt Rijneveld wat het betekent om te wonen: in een huis, in jezelf en in verhoudingen tot anderen. Wie of wat heb je nodig om een compleet mens te zijn?
3. De bijendans – Paul Demets
In De bijendans schetst Paul Demets de diepgaande mutatie van onze verhouding tot de wereld en tot onszelf. In zijn zintuiglijke gedichten laat hij stemmen aan het woord die we liever niet horen, maar biedt hij ook een alternatief, waarbij mens en natuur samengaan. Want wie goed naar de dieren kijkt, kan nog een hoop leren.
4. Toen lichamen nog bergen waren – B.P. Arend
Toen lichamen nog bergen waren
Toen lichamen nog bergen waren getuigt van een diepgeworteld verlangen naar verbondenheid. Via toegankelijke gedichten reis je – meestal per trein – door het jonge leven van de dichter en ontmoet je diverse zielen: haar vader, die ze in herinneringen meedraagt, geliefden die er soms juist geen waren, onbekende passagiers en een dansende muze. Begeerte in al haar gedaantes vormt de rode draad doorheen deze bundel. Op de achtergrond waaien de seizoenen voorbij. Ze wisselen elkaar af zoals de hoop en wanhoop in dit debuut.
5. Hier huizen draken – Marie Claus
Hier huizen draken
Hier huizen draken is het verslag van Marie Claus haar reis naar de rand van de kaart, naar daar waar het licht van de Rede hapert en de intuïtie het moet overnemen. Ze vertelt over de verwoesting die ze onderweg aantreft: luie instituten, verscheurde landschappen, gedecimeerde en op drift geraakte volkeren. Met de geconcentreerde aandacht van een weefster zoekt ze naar een taal die haar rouw en irritatie kan verbeelden zonder dat ze zich voegt naar de logica die deze versnippering mogelijk heeft gemaakt.
6. Studio Haiku – Lotte Didion
In ‘Studio Haiku’ gidst dichter en haiku-reisgids Lotte Dodion je stap voor stap door de wonderlijke mogelijkheden van de haiku. De haiku is een korte en krachtige Japanse dichtvorm die traditioneel om natuur draait. Maar haiku is zoveel meer dan oude regels en pure natuurbeelden. Het is een heerlijk speelveld om je gedachten, gevoelens, observaties en kwinkslagen te vangen. Lotte Dodion breekt de regels van wat haiku zogezegd moet zijn. Met korte instructies, sappige weetjes en frisse voorbeelden toont ze je wat haiku allemaal zou kunnen zijn. Als cheerleader moedigt ze je langs de kantlijn aan om het vooral zelf te proberen. Voor iedereen die met taal wil spelen: hier is haiku!
7. Alleen de warme dagen waren echt – Rob van Essen
Alleen de warme dagen waren echt
Met ‘Alleen de warme dagen waren echt’ debuteert Libris Literatuur Prijs-winnaar Rob van Essen als dichter. Elke overeenkomst met zijn romans en verhalenbundels berust op toeval, al is er ook hier sprake van ontregeling en herkenning, melancholie en ontroering. Van Essens poëzie is toegankelijk maar niet zonder verborgen betekenissen, met aandacht voor de mensen op straat en de bewegingen van het eigen hart. Leven, liefde, dood en doem – niets blijft onbesproken. Een melodische, troostrijke bundel waarin zomerse en winterse dagen elkaar afwisselen en het besef van eindigheid wordt bestreden met verdriet, aanstekelijke vrolijkheid en serene berusting.
8. Slangen – Dominique de Groen
De nieuwste bundel van Dominique de Groen focust heeft een beestig kantje.Slangen krioelen in de sarcofaag van het heden, in de krochten van de popcultuur, in de mummie van de natuur, in wondes en rot vlees, in artificiële woestijnen en op geoliede dad bods. Ze wentelen zich rond beursgrafieken, raken verstrengeld met wurgende algoritmes, orkestreren een trage ondergrondse revolutie. Een meisje snijdt zich aan een nepdiamanten piramide en werpt haar slangenvel van zich af.
9. Vos – Cees Nooteboom
Vos bestaat uit gedichten over de natuur, over verlies, over kunst en vooral over het voortschrijden van de seizoenen. Vos is een gevarieerde bundel, die tot de hoogtepunten van de poëzie van Cees Nooteboom kan worden gerekend.
10. Hoe hardnekkig, die tropische blauwe lucht – Carin Vijfhuizen
Hoe hardnekkig, die tropische blauwe lucht
Deze bundel poëtische verzen geeft een fascinerend inzicht in het dagelijks leven in een Afrikaans dorp. Door een woonerf te stichten, genieten we niet alleen van het uitzicht vanaf de veranda, maar leven we ook samen met de mensen in het dorp terwijl ze creatief in hun levensonderhoud voorzien, hun geesten, genezers en profeten raadplegen en de macht van heksen vrezen. We ervaren de overblijfselen van de koloniale periode en maken mee hoe het dorp, het traditionele koninkrijk en het irrigatiesysteem worden bestuurd.
De verzen overstijgen de dorpsgrenzen en onthullen de aard van het dagelijkse leven dat draait om het geven en nemen van ruimte, harmonie en conflicten, gesymboliseerd door regen en droogte.
Poëzie is belangrijk omdat het ons helpt om onze gedachten, gevoelens, en ervaringen te verwoorden en te delen. Het is een impactvolle manier om emoties en gedachten uit te drukken, die vaak moeilijk te beschrijven zijn met gewone taal. Het stelt ons in staat om onze eigen ervaringen en die van anderen te begrijpen en te verwerken.
In conclusie, De Week van de Poëzie is een uniek evenement dat het dichterschap dichterbij de mensen brengt. Het maakt poëzie toegankelijk en biedt de kans om nieuwe dichters en poëtische stijlen te ontdekken. Een prachtige opportuniteit om enkele nieuwe bundels te ontdekken en je te laten meevoeren!
Alle cadeautips op een rijtje
Toch liever een ander cadeau? Bekijk meer boekenliefhebber cadeautips